Wijn Spijs

blog post
Wijn Spijs
Lichtpittige Tomatenrisotto met Valpolicella Ripasso

Heb je ook weleens dat je een gerecht maakt dat zo lekker is, dat je het elke week wel zou willen eten? Ik had dat met deze lichtpichtige tomatenrisotto, die we voor het eerst een paar weken geleden aten bij vrienden. Ik was meteen fan van dit gerecht en werd dat nog meer toen ik deze heerlijke match vond met een mooi glas Valpolicella Ripasso!

blog post
Wijn Spijs
Dessert Kerstdiner - Tartelettes van gekarameliseerde appel

Voor het kerstdiner van 2022 maakte ik een plantaardig wijn-spijs kerstmenu. Voor het dessert maakte ik een heerlijk knapperige tartelette met vanilleroom en gekarameliseerde appel. Daarbij schonk in een Tokaji Aszú

blog post
Wijn Spijs
Tussengerecht Kerstdiner - Bietencarpaccio

Voor het kerstdiner van 2022 maakte ik een plantaardig wijn-spijs kerstmenu. Voor het tussengerecht koos ik een bietencarpaccio waarbij ik een Bourgogne Pinot Noir schonk

blog post
Wijn Spijs
Voorgerecht Kerstdiner - Cherrytomaatjes met tabouleh

Voor het kerstdiner van 2022 maakte ik een plantaardig wijn-spijs kerstmenu. Voor het voorgerecht koos ik voor cherrytomaatjes met tabouleh met daarbij een heerlijk glas aromatische sauvignon blanc

blog post
Wijn Spijs
4 Gangen Piemonte Diner

Voor het eerst in lange tijd heb ik weer uitgebreid gekookt. Het thema van het diner was ‘Piemonte’. We dronken 4 mooie wijnen uit deze Italiaanse regio met daarbij gerechten die geïnspireerd zijn op al het lekkers wat we tijdens onze laatste vakantie in Piemonte hebben gegeten. Hier vind je alle combinaties en recepten.

blog post
Wijn Spijs
Paddenstoelenrisotto met Barbera

Vandaag deel ik weer een meer klassieke vegetarische wijn-spijs combinatie: paddenstoelenrisotto met barbera. De combinatie met deze romige risotto laat wat mij betreft zien dat je niets hoeft in te leveren als je kookt zonder vlees.

blog post
Wijn Spijs
Zuurkoolschotel met Riesling

Afgelopen wintersport kwam ik weer in aanraking met zuurkool en riesling. Een bekende combinatie, maar een die wat mij betreft weer even in het zonnetje gezet mag worden. Daarom maakte ik dit deze wijn-spijs combi van riesling en zuurkoolschotel. De vettige Roockworst en de kookroom in de aardappelpuree vormen een tegenhanger voor de zuren, waardoor het geheel mooi in balans blijft. De perfecte maaltijd bij winters weer!

blog post
Wijn Spijs
Caponata met Nero dAvola

Het is weer tijd voor een wijn-groente combo! Dit keer: caponata met nero d'avola. Deze druif is goede vrienden met aubergine en volgens het bekende 'if it grows together, it goes together', koos ik voor het heerlijke Siciliaanse aubergine gerecht caponata. Zowel in de winter als in de zomer heerlijk comfort food!

blog post
Wijn Spijs
Tomaten Bruschetta met Cava

Bubbels met borrelhapjes kunnen op elke gelegenheid op tafel worden gezet. Een lekkere combinatie met cava die in elk seizoen kan is die met tomaten bruschetta. De zuren uit de cava passen goed bij de tomaat en het aroma van toast past mooi bij het brood. Ook is dit een heerlijk licht hapje om de borrel mee te starten of een leuk voorgerechtje voor een wijn-spijs diner.

blog post
Wijn Spijs
Pokebowl met Gruner Veltliner

Ik maakte een plantaardig pokébowl met een dressing van sriracha mayonaise en dit was een perfecte combinatie met een frisse grüner veltliner. En wauw wat is dit lekker, misschien wel een van mijn favoriete combinaties tot nu toe. Ik vind deze grüner veltliner altijd al lekker bij sushi en pokébowls, maar de licht pittige, vettige sriracha mayonaise accentueerde ook nog de mooie aroma's in de wijn. Heerlijk!

blog post
Wijn Spijs
Pizza met Valpolicella

Ik hou heel erg van koken, maar soms heb ik gewoon zin om op de bank te ploffen met een pizza. Mijn favoriet is pizza met gegrilde groenten. Italianen drinken meestal bier bij hun pizza, maar ik ga toch liever voor een glas rode wijn. De laatste keer was dit de Valpolicella Classico van La Dama en deze deed het er erg goed bij!

blog post
Wijn Spijs
Gegrilde Groente uit de Oven met Zweigelt

De eerste keer dat ik bij een wijn-groente combinatie dacht: 'wauw, dit is echt lekker bij elkaar!' was bij de combi van gegrilde groenten met zweigelt. Dit is waar mijn liefde voor wijn-groente combinaties is begonnen en ik heb deze combi al op meerdere proeverijen geserveerd, tot nu toe altijd met succes!