Ik maakte een plantaardig pokébowl met een dressing van sriracha mayonaise en dit was een perfecte combinatie met een frisse grüner veltliner. En wauw wat is dit lekker, misschien wel een van mijn favoriete combinaties tot nu toe. Ik vind deze grüner veltliner altijd al lekker bij sushi en pokébowls, maar de licht pittige, vettige sriracha mayonaise accentueerde ook nog de mooie aroma's in de wijn. Heerlijk!
Grüner Veltliner is dé druif uit Oostenrijk. Wij dronken de Soellner Grüner Veltliner Anniversary Cuvée (voor €10,99 gekocht bij Grapedistrict). Een mooie frisse wijn met aroma's van peer, witte peper en wat tonen van citrus en en fijn prikkeltje op de tong. Door de sriracha mayonaise op de pokébowl smaakte de wijn wat voller en kwamen de fruitige aroma's van de wijn nog wat extra naar boven.
Het leuke van pokébowl is dat je het helemaal op je eigen smaak kan aanpassen. Voor de basis gebruik je goede sushirijst die je bereid volgens de instructies op de verpakking.
- Breng de rijst na het afkoelen op smaak met rijstazijn. Voor 2 personen verwarm je 3el azijn en los daar 2tl suiker en 1tl zout in op. Dit laat je even afkoelen en meng je daarna door de rijst als een dressing.
- De rijst verdeel je over diepe borden en hier leg je de toppings die jij lekker vindt op. Ik gebruik in ieder geval altijd mango, komkommer en avocado.
- Als laatste maak je de pokébowl af met sriracha mayonaise en sesamzaadjes. Als je liever een andere saus wil, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mengsel van sesamolie en sojasaus.
- De sriracha mayo kun je makkelijk zelf maken door in een bakje mayonaise te mixen met een beetje sriracha saus en een scheutje sojasaus. Tip: gebruik geen zure Franse mayonaise, dat is te overheersend. Mijn favoriet is de plantaardige mayolijn van Remia.
Eet smakelijk!