Dessert: Tartelettes van gekarameliseerde appel met Tokaji Aszú

Het toetje van het kerstdiner is een tartelette met verschillende lagen. De bodem bestaat uit krokant koekjesdeeg, waarop een laagje appel-amandelcrème komt. Daar weer bovenop komt nog een laag vanilleroom en het taartje wordt afgemaakt met gekarameliseerde appel. Het zijn aardig wat stappen, maar het meeste kun je voorbereiden en het resultaat is het meer dan waard!

Hoewel het toetje op zich al heerlijk is, wordt het nóg beter in combinatie met de Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú die ik erbij schonk (€29,99 bij Gall & Gall). Deze dessertwijn proefden we tijdens mijn WSET3-cursus van de Wijnstudio en op het moment dat ik hem proefde, wist ik meteen dat deze wijn mijn kerst-dessertwijn moest worden. Ik mailde het wijnhuis, en zij konden mij vertellen dat deze wijn vegan is (staat niet op het etiket). Deze edelzoete wijn van de furmint-druif heeft hele mooie aroma’s van honing en perzik, maar ook duidelijk iets van gekonfijte sinaasappel en beurse appel. Daarnaast heeft de wijn ondanks dat deze zo zoet is ook nog mooie zuren, wat een wijn geeft met een prachtige balans.

Benodigdheden voor 4 personen, koekjesbodem:

  • 4 tartelette vormpjes, liefst met losse bodem
  • 150g bloem
  • 50g amandelmeel
  • 40g poedersuiker
  • 90g plantaardige boter (ik gebruikte Flower Farm Bakken)
  • 1el water

Benodigdheden voor 4 personen, amandel-appellaag:

  • 50g plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 50g 100% appelmoes
  • 30g kristalsuiker
  • 50g amandelmeel
  • 10g bloem

Benodigdheden voor 4 personen, vanilleroom:

  • 250ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
  • 35g kristalsuiker
  • Mespunt puur vanillepoeder of merg uit 1 vanillestokje
  • 3-4 el maizena

Benodigdheden voor 4 personen, gekarameliseerde appel:

  • 2 zoetzure appels
  • Eetlepel plantaardige boter
  • 20g suiker
  • ¼ tl kaneel
  • Scheutje citroensap

Tartelette met gekarameliseerde appel op een kersttafel met een glas dessertwijn

Maak eerst het koekjesdeeg. Meng daarvoor alle droge ingrediënten in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes, voeg deze toe en kneed alles goed door elkaar tot je een wat korrelig deeg hebt. Voeg de eetlepel water toe en kneed het deeg goed door. Als het goed is verandert het deeg nu van een kruimelige substantie naar een samenhangende deegbal, die niet plakkerig is. Voeg als het deeg te korrelig blijft nog een heel klein beetje water toe en als het deeg te plakkerig is wat bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol deze met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 3mm op het aanrechtblad met wat bloem erop. Vet de tartelette vormpjes heel licht in. Plaats het uitgerolde deeg in de vormpjes, duw voorzichtig aan, snijd de randen eraf en prik in de bodem wat gaatjes met een vork.

Knip een vel bakpapier in 4 stukken en verkreukel deze. Leg de stukken vervolgens in de vormpjes met het koekjesdeeg en vul de taartjes met blindbakvulling. Ik gebruikte hier gedroogde kikkererwten voor. Je houdt waarschijnlijk wat deeg over, hier kun vormpjes uit steken of snijden om ze mee te bakken als koekjes. Bak de taartjes in 15-20 minuten op 180 graden tot ze heel licht gaan kleuren en halfgaar zijn. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.

Terwijl de taartjes in de oven staan, maak je de amandel-appellaag. Hiervoor mix je de boter los met een staafmixer. Mix daarna de suiker doorheen. Als dit goed gemengd is, voeg je ook de appelmoes, bloem en het amandelmeel toe. Het wordt een beetje een gekke substantie op deze manier, maar dat komt goed. Schep ongeveer 1,5el in de afgekoelde taartjes en druk dit aan, zodat er over de hele bodem van het taartje een laagje zit. Bak de taartjes ongeveer 20 minuten op 180 graden tot de amandellaag licht begint te kleuren en het koekjesdeeg helemaal gaar is. Laat de taartjes volledig afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bak buiten de koelkast tot het diner.

Voor de laag met vanilleroom verwarm je de plantaardige melk in een pannetje. Hier voeg je de suiker aan toe, samen met een mespunt vanille. Maak ondertussen een papje van de maizena met een paar eetlepels plantaardige melk. Als de melk in het pannetje warm is, voeg je het maizena papje toe. Roer dit goed door terwijl je het blijft verwarmen, totdat de substantie begint in te dikken en het een soort pudding wordt. Zet het vuur uit, stort de room in een schaaltje en sluit dit af met een deksel of dek het af met vershoudfolie. Laat het afkoelen en bewaar vervolgens in de koelkast tot je de taartjes gaat samenstelling.

De laatste stap voor het taartje is de gekarameliseerde appel. Schil hiervoor de appels en snijd deze in kleine blokjes. Smelt de boter op een laag vuurtje in een koekenpan. Voeg als de boter gesmolten is alle overige ingrediënten toe en bak dit op middelhoog vuur terwijl je het mengsel blijft omscheppen. Ga door tot de appels mooi zacht en bruin gekarameliseerd zijn. Laat afkoelen. Je kunt de appel eventueel nog even in een bakje bewaren, maar maak deze niet al te lang van te voren.

Als je het dessert gaat serveren, hoef je alleen nog alle onderdelen samen te voegen. Roer de vanilleroom los in het schaaltje, voeg een flinke schep toe aan elk taartje en druk dit een beetje aan. Als het goed is, zijn je taartjes nu ongeveer tot de rand gevuld. Maak af met blokjes gekarameliseerde appel en bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker voor een winters effect.

Fles Tokaji Aszú van Royal Tokaji in een kersttak