Vandaag deel ik weer een meer klassieke vegetarische wijn-spijs combinatie: paddenstoelenrisotto met barbera. De combinatie met deze romige risotto laat wat mij betreft zien dat je niets hoeft in te leveren als je kookt zonder vlees.
Voor deze combinatie koos ik de vegan La Colombera Vegia Rampana Barbera (gekocht voor €14,49 bij Grapedistrict). Deze jonge barbera heeft veel aroma's van zwart fruit. De wijn heeft goed aanwezige zuren, wat ervoor zorgt dat hij de romige risotto goed aan kan. Ik weet dat er ook veel mensen zijn die een nebbiolo zouden kiezen bij deze combinatie, maar die zou ik zelf eerder pakken als er ook truffel in de risotto zit.
- Voor dit gerecht maak je eerst een traditionele risotto door een uitje en knoflook te fruiten, risottorijst kort mee te bakken en een goede scheut witte wijn toe te voegen.
- Laat dit wat inkoken en voeg dan al roerend beetje bij beetje bouillon toe tot de risotto gaar is.
- Hierna breng je de rijst op smaak door er een handje (vegan) parmezaan door te mengen.
- Ondertussen bak je in een koekenpan een flinke hoeveelheid paddenstoelen naar keuze, kruid met peper en eventueel Italiaanse kruiden of verse tijm. Deze verdeel je over de risotto en that’s all! Lekker met wat rucola erbij of een groene salade ernaast.