Voorgerecht: Gevulde cherrytomaatjes met tabouleh en sauvignon blanc

Het voorgerecht van het Sommilou-kerstdiner van 2022 bestaat uit cherrytomaatjes die gevuld zijn met een kruidige tabouleh. Ze zijn heel makkelijk te maken en de tabouleh kun je eventueel al een dag van te voren maken. Bij dit kruidige, frisse gerecht schonk ik een net zo frisse en aromatische sauvignon blanc van Verus Vinogradi (voor €13,49 te koop bij Grapedistrict). De wijn heeft mooie zuren en heeft aroma’s van citrusvruchten en iets kruidigs, maar ook duidelijk wat tropische tonen van passievrucht. Deze fijne aroma’s worden extra versterkt door de frisse tomaat en kruidige peterselie. De wijn is al langere tijd een van mijn favoriete betaalbare sauvignon blancs, dus ik was heel blij toen ik zag dat hij vegan is!

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 50g bulgur
  • 10g platte peterselie
  • 4g munt
  • 20 goed ronde cherrytomaatjes
  • Citroensap
  • Olijfolie, peper en zout

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het afkoelen. Snijd de peterselie- en munt-blaadjes fijn en meng dit door de bulgur. Maak een dressing van gelijke delen olijfolie en citroensap en meng hier versgemalen peper en zout doorheen. Meng de dressing door de bulgur en proef of er nog wat citroen of peper bij moet (als je de bulgur van te voren maakt, wacht dan met deze stap tot je het gaat serveren). Je tabouleh is nu af en kun je even aan de kant zetten.

Snijd de bovenkant van de tomaatjes en hol ze uit door met een theelepeltje een draaiende beweging te maken in de tomaat en de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Vul de tomaatjes met een schepje tabouleh en duw dit goed aan. Schep op elke bord een klein beetje tabouleh en zet hier de gevulde cherrytomaatjes bovenop.

Cherrytomaatjes gevuld met tabouleh en sauvignon blanc op een kersttafel