De eerste keer dat ik bij een wijn-groente combinatie dacht: 'wauw, dit is echt lekker bij elkaar!' was bij de combi van gegrilde groenten met zweigelt. Dit is waar mijn liefde voor wijn-groente combinaties is begonnen en ik heb deze combi al op meerdere proeverijen geserveerd, tot nu toe altijd met succes!

Zweigelt is de meest aangeplante rode druif in Oostenrijk, maar is in Nederland niet zo bekend. De druif geeft sappige, niet te zware rode wijnen met milde zuren. In de aroma's zit veel rood fruit, vooral kersen, en wat kruidigheid, zoals van zwarte peper. De fruitigheid komt het beste uit als je de wijn licht gekoeld drinkt, zet hem dus een kwartiertje in de koelkast voor je hem inschenkt. De zweigelt die ik bij dit gerecht schonk was van H&M Hofer uit 2016 (gekocht voor €14,39 bij Grapedistrict). Dit was een hele goede match met de schotel van gegrilde groenten! Natuurlijk kun je ook een andere zweigelt schenken bij dit gerecht.

Je kunt gegrilde groenten op allerlei manieren klaarmaken, dit is mijn favoriete recept:

  • Snijd aubergine, courgette, paprika en (rode) ui in stukken
  • Doe alles in een ovenschaal met olijfolie, peper en zout. Je kunt naar smaak extra kruiden of een teentje knoflook toevoegen.
  • Bak dit 35 tot 45min op 180°C in de oven, schep ondertussen af en toe om.
  • Haal de groenten uit de oven en besprenkel met wat goede balsamico azijn. Je kunt er eventueel nog wat geraspte Parmezaan overheen strooien. Lekker met vers stokbrood of aardappelpartjes uit de oven.

eten