Tussengerecht: Bietencarpaccio en pinot noir
Het tussengerecht van het kerstdiner bestaat uit een bietencarpaccio. Het is het lekkerste als de bieten niet te koud zijn, dus haal deze op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Op de bietencarpaccio zit een dressing met tijm, wat net als het aardse in de bieten over het algemeen goed combineert met pinot noir. Ik koos de, uiteraard vegan, Bourgogne Pinot Noir van Bernard Moreau. Deze niet te stevige wijn heeft veel aroma’s van rood fruit als kers en rode bes, maar ook wat hout en aardse tonen. Ik vind deze combinatie het lekkerste als de wijn licht gekoeld is.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 grote gekookte rode bieten
- Goede balsamicoazijn
- Verse tijm
- 2 handjes walnoten
- Olijfolie en peper
Snijd met een scherp mes de bieten in dunne plakjes. Je kunt ook een kaasschaaf of mandoline gebruiken. Leg de plakjes op een bord als een carpaccio, als de bieten groot genoeg zijn, heb je er ongeveer 7 per persoon nodig. Maak dan een dressing van een halve eetlepel olijfolie, een eetlepel goede balsamicoazijn, wat versgemalen peper en een eetlepel verse tijmblaadjes. Verdeel de dressing over de carpaccio. Hak de walnoten in grove stukken en verdeel deze over de borden.