Afgelopen wintersport kwam ik weer in aanraking met zuurkool en riesling. Een bekende combinatie, maar een die wat mij betreft weer even in het zonnetje gezet mag worden. Daarom maakte ik dit deze wijn-spijs combi van riesling en zuurkoolschotel. De vettige Roockworst en de kookroom in de aardappelpuree vormen een tegenhanger voor de zuren, waardoor het geheel mooi in balans blijft. De perfecte maaltijd bij winters weer!
Voor deze combinatie kies je een goede, droge riesling. Ik ging voor de Theo Minges Gleisweiler Holle Riesling uit de Pfalz (€15,49 bij Grapedistrict). Een wijn met frisse zuren, veel tonen van citrus, wat groene appel en wat ik meestal beschrijf als 'dat typische riesling-geurtje'. De wijn heeft een mooie mineraliteit en een fijn prikkeltje op de tong. De wijn wordt biodynamisch geproduceerd, wat voor mij persoonlijk altijd een groot pluspunt is.
- Verwarm 500g naturel zuurkool 20min in een pannetje met 5 eetlepels riesling.
- Kook ondertussen 800g aardappelen gaar en stamp tot een puree met wat kookvocht, peper, zout, een lepel mosterd en een scheut (vegan) kookroom of crème fraiche.
- Doe de zuurkool in een ovenschaal en leg hier een laag van plakjes worst op, ik gebruikte de Roockworst van De Vegetarische Slager.
- Schep hier een laag aardappelpuree op en maak er streepjes in met een vork.
- Bak 15-20min op 180 graden in de oven. In deze tijd kun je optioneel een uien- of sjalottenjus maken door een fijngesneden uitje of sjalotje op laag vuur te bakken en vervolgens met 200ml bouillon en een lepel appelstroop in te koken. Dit is niet essentieel voor de combinatie, maar wel erg lekker bij de schotel!