Zoek je een leuke vakantiebestemming die niet te ver rijden is of een tussenstop onderweg naar Italië? Denk dan eens aan een overnachting in de wijngebieden Pfalz of Baden in Zuid-West Duitsland. Wij sliepen afgelopen zomer een nachtje in de Pfalz toen we onderweg waren naar onze vakantie in Lausanne en Piëmonte. Door de wijnproeverij die we daar deden bij Theo Minges in Flemlingen waren we meteen helemaal in de vakantiestemming!
Wijn proeven in de achtertuin
Ik kende Weingut Theo Minges uit de Pfalz al van de Gleisweiller Hölle Riesling die te koop is bij Grapedistrict en de fantastische Kalkmergel Chardonnay die we met kerst besteld hadden via Wijnkameel. Toen ik zag dat dit wijnhuis op de route lag naar Lausanne, heb ik meteen een hotel uitgezocht dat hier in de buurt lag voor onze eerste overnachting. Met al 2 wijnen die zo goed in smaak vielen, was ik erg benieuwd wat dit wijnhuis nog meer te bieden had.
Theo Minges is een familiebedrijf en het contrast met bijvoorbeeld het nabij gelegen Weingut Marienhof had niet groter kunnen zijn. Als je de straat in rijdt, trekt dit Weingut alle aandacht, met het grote gebouw en terras van hun restaurant met ruime parkeerplaats. Wij gingen echter een stukje verder en kwamen uit bij de poort van het erf van Theo Minges.
We twijfelden nog even of deze grote, oude boerderij wel echt de plek was waar we de wijnen konden proeven. Gelukkig hing er een bordje met openingstijden onderaan de trap, waardoor we wisten dat we aan het goede adres waren. Bovenaan de trap belden we aan bij de voordeur, waar we al snel hartelijk werden ontvangen. Het is direct duidelijk dat dit een familiebedrijf is en geheel in stijl worden de proefwijnen ook geschonken aan de achterkant van het huis op een balkon in de tuin. Je hoort ganzen op de achtergrond en de kippen lopen gezellig langs tijdens het wijn proeven.
Ruime keuze aan wijnen
Nadat we enthousiast verteld hadden over de wijnen die we al kenden, kregen we het boekje met wijnen voor onze neus met de vraag wat we graag wilden proeven. Overvallen door de enorme keus van verschillende wijnen, wisten we niet zo goed wat we moesten kiezen. Waarschijnlijk straalden we dit ook uit, waardoor we al snel hulp aangeboden gekregen en er gebaseerd op onze smaak wijnen werden gesuggereerd. Gelukkig kon dit alles in het Engels, want ons Duits laat nog wat te wensen over.
De eerste 4 wijnen die we proefden waren rieslings, van wat simpeler tot wat meer complex. De Gleisweiller Hölle Riesling 2021 was pas 10 dagen eerder gebotteld, heel leuk om de wijn zo snel te kunnen proeven! Na de riesling gingen we over op 2 blends, de Cuvee de Fées van chardonnay, silvaner en gewürztraminer en een blend van gewürztraminer en riesling. Bij allebei de wijnen kwam het aromatische van de gewürztraminer duidelijk terug, maar dan met hogere zuren dan je gewend bent van wijn van deze druif. Dit zorgt voor fijne wijnen die mooi in balans zijn. Vooral de Cuvee de Fées maakte indruk op ons, lekker bloemig en fruitig. Vervolgens proefden we nog een spätburgunder blanc de noir, een grauburgunder met wat houtrijping en de Kalkmergel chardonnay. Allemaal mooie wijnen, maar ze haalden het voor ons niet bij de Cuvee de Fées. De Kalmergel Chardonnay vonden we ook minder lekker dan die van een jaartje eerder, deze heeft waarschijnlijk nog wat tijd in de fles nodig.
Hierna gingen we over op 2 natuurwijnen. Ik vind het altijd een beetje spannend wat je dan voorgeschoteld krijgt, maar in dit geval pakte het erg goed uit! We proefden een gewürztraminer en een grauburgunder. Beide dus natuurwijnen en daarom ongefilterd. Qua looks had het ook dubbelfris kunnen zijn, maar de smaak was erg interessant en complex. Niet mijn favoriet, maar wel erg leuk om te proeven. Na de natuurwijn proefden we nog 2 klare wijnen. Eerst een muskateller uit 2021, die appelig, groen en heel kruidig was, leuk voor een wijn-spijs combinatie denk ik.
Toen gingen we over op rood en kwam onze volgende favoriet: de Spätburgunder Böchinger Rosenkrantz uit 2018. Deze wijn had alles wat je wil van deze druif: mooie zuren, aardse aroma’s en toch ook fruitigheid. We sloten nog af met een glaasje Rieslaner Spätlase, die erg mooi in balans was qua suikers en zuren.
Moeilijk kiezen
We hanteren bij het kopen van wijnen na een proeverij meestal de regel dat we maar 1 doos kopen, zodat we goed moeten nadenken over wat we écht willen hebben, zodat de wijnvoorraad thuis niet al te hard groeit. Doordat we zoveel lekkere wijnen proefden deze dag is het deze keer niet gelukt en namen we 2 doosjes mee. We kozen voor 3x de Cuvée de Fées en Spätburgunder Böchinger Rosenkrantz, omdat deze 2 toch favoriet waren. Daarnaast kochten we 2 muskateller en 2 grauburgunder met houtrijping. We maakten de doos af met nog een flesje van de funky natuur-grauburgunder, om deze nog een keer echt met aandacht te kunnen ervaren en te proberen met eten ernaast, en een flesje van de Rieslaner Spätlase.
De prijs-kwaliteit van Weingut Theo Minges is erg goed en ik kijk er naar uit om de wijnen die we hebben meegenomen thuis nog een keer te proeven en er lekkere bijpassende gerechten bij te bedenken.
Ben je ook van plan om Weingut Theo Minges te bezoeken? Wij kregen de tip om bij een volgend bezoek van tevoren even te mailen, zodat ze tips kunnen geven voor hotels en restaurants in de buurt. Doe hier dus je voordeel mee!