Heb je ook weleens dat je een gerecht maakt dat zo lekker is, dat je het elke week wel zou willen eten? Ik had dat met deze lichtpichtige tomatenrisotto, die we voor het eerst een paar weken geleden aten bij vrienden. Ik was meteen fan van dit gerecht en werd dat nog meer toen ik deze heerlijke match vond met een mooi glas Valpolicella Ripasso!

Ik heb denk ik vaker Ripasso’s heb gedronken die tegenvielen dan die ik echt goed vond. Deze Sfojà Valpolicella Ripasso Superiore van Bennati is gelukkig een Ripasso zoals het hoort: een volle wijn met zwoel zwart en rood fruit. In deze fluweelzachte, makkelijk te drinken wijn proef je ook duidelijk tonen van vanille en eikenhout. Het zwoele fruit en de zachte structuur maken deze wijn een goede match met de lichtpittige risotto. Ik had een fles uit 2017, met soepele tannines en gemiddelde zuren, die de wijn in balans houden.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 1 sjallot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Flinke schep Veduya (vegan 'Nduja)
  • 600ml groente bouillon
  • 1 blik van 400g tomatenblokjes
  • +-200g risottorijst
  • 150ml rode wijn (niet de ripasso, zonde om die als kookwijn te gebruiken)
  • Flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
  • Handje basilicumblaadjes

Bereidingswijze:

Meng in een grote pan de bouillon met het blik tomatenblokjes en verwarm dit. Fruit ondertussen de ui en knoflook aan in een scheut olijfolie in een grote hapjespan. Voeg als de ui glazig wordt de veduya toe en bak kort mee terwijl je blijft roeren. Voeg de rijst toe en bak tot deze een beetje doorzichtig wordt aan de uiteinden. Blus dan af met de rode wijn. Roer alles goed door elkaar en voeg dan een soeplepel van het bouillon-tomatenmengsel toe. Blijf dit herhalen tot de rijst gaar is en voeg dan nog een halve soeplepel toe. Zet het vuur uit, voeg de Parmezaanse kaas toe met zout en peper naar smaak en meng alles goed door elkaar en laat het nog heel even staan met de deksel op de pan. Serveer in diepe borden met basilicum blaadjes bovenop en nog wat geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een frisse groene salade erbij.

Buon appetito!

eten