Hoofdgerecht: Bladerdeegrol met kastanjechampignons en knolselderij met Catalaanse rode wijn
Het hoofdgerecht van het kerstdiner is een bladerdeegrol met een winterse vulling van kastanjechampignons en knolselderij. Hierbij wordt pastinaakpuree en een schepje rode wijnsaus geserveerd.
De wijn bij dit gerecht is de Naltres van wijnhuis l’Olivera (€17 bij Tinc Set), grotendeels van garnatxa, aangevuld met carinyena en cabernet sauvignon. Deze krachtige wijn heeft flink wat alcohol en body en veel aroma’s van rijp, donker fruit. Naast het fruit zijn er ook wat aardse tonen en iets van tabak aanwezig in de wijn. Hiermee is de wijn een goede aanvulling op de krachtige, aardse smaken van het hoofdgerecht.
TIP: Komende maand krijg je 10% korting op alle wijn van l'Olivera bij Tinc Set met de code sommilou10, kijk op mijn instagram pagina of de website van tincset voor meer informatie over dit mooie wijnhuis, wat ook een sociaal project is.
Benodigdheden voor 4 personen, bladerdeegrol:
- 1 rol vegan bladerdeeg (supermarkt of zelfgemaakt)
- 400g kastanjechampignons in blokjes
- 250g blokjes knolselderij
- 2 uien
- Verse tijm
- Fijne mosterd
- Sojasaus
- Peper, zout en olijfolie
Benodigdheden voor 4 personen, pastinaakpuree:
- 175 geschilde pastinaak
- 100g geschilde, kruimige aardappels
- 50ml plantaardige melk
- Zout, peper, nootmuskaat
Benodigdheden voor de rode wijnsaus:
- 150 ml rode wijn
- 25g plantaardige boter
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 250 ml groentebouillon
- Peper
Maak eerst de bladerdeegrol, deze moet namelijk nog een tijdje in de oven. Je kunt alles tot aan het afbakken eventueel ook een dag eerder voorbereiden, zodat je tijdens het diner de rol alleen nog in de oven hoeft te zetten.
Snipper de uien fijn en doe met wat olijfolie op een laag vuur in een hapjespan. Als de ui glazig is, voeg je de blokjes kastanjechampignons toe. Bestrooi met een beetje zout om het vocht aan de champignons te onttrekken en blijf ze bakken tot ze bruin zijn en er geen vocht meer uit komt. Bak ondertussen in een koekenpan de knolselderij in ongeveer 10 minuten bruin en gaar in wat olijfolie. Doe de champignons en knolselderij in een bak en voeg versgemalen peper, een flinke theelepel mosterd, een eetlepel verse tijmblaadjes en een theelepel sojasaus toe.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Als je het leuk vindt om de rol te versieren, kun je nu een reep bladerdeeg van de korte kant afsnijden. Ik maakte een vlechtje, maar je kunt bijvoorbeeld ook sterren uitsnijden of iets anders bedenken. Schep een laag van het paddenstoelen-knolselderij mengsel op de helft van het bladerdeeg en laat een rand vrij aan de zijkanten, waarschijnlijk houd je wat vulling over. Vouw de andere helft eroverheen en druk de randen aan met een vork en rol deze een stukje op om de rol dicht te maken. Bestrijk de rol met een beetje plantaardige melk en zet deze 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden tot hij mooi bruin is.
Maak ondertussen de pastinaakpuree door de pastinaak en aardappel in grote stukken te snijden en in een pan te doen met een laagje water en dit te koken tot ze zacht zijn. Giet het water af, meng de pastinaak en aardappel met de plantaardige melk, peper, zout en nootmuskaat en stamp tot een puree.
Terwijl de pastinaak en aardappels koken kun je de rode wijnsaus maken. Snipper de ui en smelt de boter in een sauspannetje op laag vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de ui toe en bak je deze in een paar minuten glazig. Knijp dan het teentje knoflook uit in de pan en laat het nog even mee bakken, blus het daarna af met de rode wijn en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken en voeg dan de bouillon toe. Laat de saus een kwartiertje inkoken en maak af met verse peper. Als de saus nog te dun blijft, kun je deze langer inkoken (of zoals ik heb gedaan op de foto: binden met wat maizena, maar dit heeft niet de voorkeur).
Om het gerecht af te maken snijd je de bladerdeegrol in plakken en leg je er 2 op elk bord. Doe hier een schep van de pastinaakpuree bij en maak af met een schepje van de rode wijnsaus.
Vergeet natuurlijk ook niet om een lekker glas wijn in te schenken, eet smakelijk!